dimarts, 27 de febrer del 2007

Polítiques d'Esquerres

Article publicat a el singular digital


Fa temps que les esquerres catalanes hem trencat el mite segons el qual les polítiques de suport a les famílies, la seguretat o el civisme no són temes de la nostre incumbència. Tot el contrari! En els darrers anys hem entès que són justament aquestes polítiques les que estan a la base dels valors de llibertat i justícia social que hem defensat sempre.

Això no vol dir, com és obvi, que no hi hagi diferències en les polítiques de seguretat o de suport a les famílies que es propugnen des de dreta i esquerra. N’hi ha i moltes! I des de l’acció empresa pel govern catalanista i d’esquerres aquestes diferències s’estan notant.

Les dretes ens volen imposar un model concret de família, ‘el correcte’, el tradicional. Un model que no tan sols és irreal, sinó que és injust. Nosaltres creiem en la diversitat familiar i la reconeixem a nivell institucional. Família són també les mares soles, els homosexuals amb un nen adoptat, les parelles que no han passat ni per l’església ni pel jutjat....i afortunadament així ho reconeix l’article 40.2 del nostre Estatut, aprovat amb l’oposició de CIU i PP.

La passada legislatura ja vàrem fer molta feina en aquest àmbit. Vàrem incrementar l’import de la prestació universal per infants a càrrec de 0-3 i vàrem equiparar el tractament de les famílies nombroses (que reben les prestacions de 0 a 6) a les famílies monoparentals, vàrem dissenyar el Mapa de Llars d’Infants de Catalunya (2004-2008) amb un import assignat de 150 M€, vàrem pactar amb un total de 283 Ajuntaments la creació de 26.000 noves places d’escola bressol, vàrem augmentar espectacularment el pressupost del programa “Viure en Família” dels 12,2 M€ destinats el 2003 als 122 milions de 2005, arribant a 50.000 persones amb dependència, ... vàrem –en definitiva- treballar per oferir a les famílies un ‘paquet’ de serveis, prestacions i mesures que actuïn en tots els àmbits que els afecten.

Quan encara no fa ni 100 dies de la seva presa de possessió, la nova Consellera d’acció social i ciutadania, Carme Capdevila, ja ha enunciat una nova política que reforça l’acció realitzada en aquest àmbit. Una nova política que equipara en tots els aspectes el tractament de les famílies monoparentals al de les famílies nombroses. Una nova política que beneficiarà a gairebé 250.000 famílies catalanes.

Això són polítiques d’esquerres. Polítiques que rauen en una concepció vertaderament laica i moderna de la societat i en una aposta pel servei públic de qualitat. Polítiques diametralment oposades a les de la dreta, que volen imposar una concepció ‘moral’ de societat i que aposten pel ‘que s’espavili qui pugui’...o és que ja no ens en recordem del xec de 1000€ per fill del Sr.Mas que ho anava a solucionar tot?