dimarts, 13 de març del 2007

100 dies al servei de Catalunya


Article publicat a El Singular digital


En política hi ha una regla no escrita que diu que es concedeixen 100 dies de gràcia als governs que inicien el seu mandat. 100 dies que serveixen per ‘prendre possessió’, per posar en ordre les prioritats, per començar a treballar. Els partits de la oposició a l’actual govern de Catalunya no han seguit aquesta regla implícita, amb arguments que l’actual govern és una reedició de l’anterior (com si no fos així en tots els casos en que es guanya per més d’una vegada consecutiva!).

Però sincerament és igual, perquè el govern de Catalunya està governant amb força des del primer dia, i, ara que sí que s’han complert 100 dies l’avala un balanç extremadament positiu de la feina feta. Enlloc de lamentar-se perquè no l’han deixat començar a respirar, posa damunt la taula el resultat dels fets, accions palpables...que és, en definitiva, per l’únic que s’hauria de jutjar un govern.

El govern ha fet feina en allò que inspira el seu mandat: posar èmfasi en les polítiques socials. Ha aprovat dos lleis bàsiques en aquest àmbit, la Llei de serveis socials i la Llei pel dret a l’habitatge (sobre un total de 17 avantprojectes de Llei ja enviats al Parlament) però a més a més ha realitzat altres actuacions com la convocatòria de més de 6000 places per docents, de 2700 places per personal sanitari, els ajuts de 366 milions d’euros per a les persones amb discapacitats, malalties mentals, gent gran i gent gran amb dependència o les ajudes a les famílies amb fills a càrrec, que aquest any augmentaran prop d’un quatre per cent, per sobre del creixement de l’IPC.

En el terreny econòmic, el govern ha donat un nou impuls a l’acord estratègic per la internacionalització, qualitat de la ocupació i competitivitat de la nostra economia –que és el full de ruta de la política econòmica a seguir i ha enunciat importants mesures fiscals com la reforma de l’impost de successions i donacions.

I també ha realitzat iniciatives tant fonamentals com la posada en marxa del programa per a la igualtat d’oportunitats en el treball, l’impuls del metro nocturn, la Llei de l’obra pública, la reforma dels llibre tercer i quart del codi civil o la Llei dels drets de les dones per a l’eradicació de la violència masclista destinada a eliminar una de les xacres socials més intolerables en una societat democràtica com és la nostra.

Però el balanç no és tant sols positiu en el terreny concret de les polítiques. El govern, amb el seu President al capdavant, ha demostrat en aquests dies que fa política de país; per això s’han posat en marxa els treballs preliminars per assolir quatre pactes nacionals sobre quatre temes claus: l’habitatge, la recerca, la immigració i les infrastructures.

I tot això sense oblidar l’esforç i la fermesa per garantir el desplegament de l’Estatut; des de la creació de l’agència tributària a les comissions bilaterals, passant per la creació del Consell per a l’Impuls i el Seguiment del Desplegament de l’Estatut -on hi participen tots els grups parlamentaris- fins als recursos interposats al TC en matèria de competències.

Han passat només 100 dies, però a aquest ritme no és massa agosarat afirmar que en quatre anys tindrem una Catalunya mai vista!